Udvidet søgning
PURGE: ANARCHY, THE
USA / Frankrig, 2014
Instruktion: James DeMonaco
DK-titel: Purge: Anarki, The
AKA: Purge 2 / The Purge 2

Produktion: Universal Pictures / Platinum Dunes / Blumhouse Productions / Why Not Productions
REVIEW af Caspar Vang [26/03/15]

Vi befinder os i år 2023. 12 timer hvert år er det tilladt at myrde, lemlæste og lade drifterne og dræberinstinktet få frit løb. James DeMonacos The Purge: Anarki sætter spørgsmålstegn ved, hvem der er den virkelige fjende, og springer ubesværet fra stram, lille hjemmeinvasionsgyser til brutal og systemkritisk klassekampsaction. Kritikken af den skævvredne amerikanske moral og lukrative våbenindustri får for alvor frit løb i The Purge: Anarki, en fremragende og oplagt tankeeksperimenterende opfølger til hjemmeinvasionsgyseren The Purge (2013), hvor vi blev kastet ind i dødskampen hos den belejrede familie Sandin i et moralsk korrumperet USA. Genrejst efter depressionen af The New Founding Fathers, som er blevet valgt ind i regeringen på et løfte om lavere kriminalitet og lavere arbejdsløshed.

Anden del tager springet til gaderne, hvor handlingens mosaik tager udgangspunkt i tre skæbner. Af forskellige grunde fanget i det kaos, der hersker den nat, hvor alt er tilladt og gaderne flyder med våben og blod. Et kriseramt kærestepar, en sort mor og hendes datter, efterladt af et familieoverhoved, der har solgt sig selv som martyr, så en velhavende familie kan få lov at slagte ham i trygge rammer, samt en politibetjent (sammenbidte Frank Grillo) på hævntogt. Ude for legalt at slagte spritbilisten, der dræbte hans uskyldige søn.

Som i beslægtede fremtidsfabler som Norman Jewisons Rollerball (1975) og Paul Bartels sortsatiriske Dødsrace 2000 (Death Race 2000, 1975) hersker overklassen gennem en blanding af propaganda og vold, der skal pacificere masserne, mens de virkelige fjender, virksomhederne, som tjener styrtende på våbensalget og sikkerhedssystemer, og staten, fremstår som helte og nationens frelsere.

Kriminaliteten har, lige bortset fra denne ene nat, aldrig været lavere. Hvordan kan dette ikke være en god ting?, lyder statens ulækre retorik. Retten til at dræbe alle og enhver, bortset fra politikere og særlige velhavere, der er fredede, ligner den ultimative frihed, men i virkeligheden er det et grotesk magtspil, der på grummeste vis udnytter menneskets værste sider.

Med fuld tryk på paranoia, en fornuftig dosering af rundhåndet splatterbrutalitet og frygten for den voldelige død på hvert gadehjørne pløjer DeMonacos dystopiske fremtidsfabel gennem de ødelagte storbygader. Måske lige et nøk bedre end etteren, der havde volden og isolationen frem for den opsigtsvækkende idé som omdrejningspunkt. Toeren spiller effektivt på, at The Purge-mytologien allerede er etableret, så der bliver mere plads til at figurerne og understrømmen af samfunds- og klassekritik kan folde sig ud. Det er ganske vidst ikke en genrefilm, der på nogen måde fornyer genren, men DeMonaco kender klassikerne på fingerspidserne og lader på opfindsom og energisk vis velkendte temaer få spillerum i mørke og grusomme rammer.


Anmeldt version: The Purge: Anarki. Dist.: Universal. Digital 2D. Udgivelsesland: Danmark. Spilletid: 103 min.
DVD-omslaget til James DeMonacos futuristiske voldsmosaik The Purge: Anarki (2014).
uncut.dk | 2008 | Layout, tekster og indhold er beskyttet af ophavsretsloven