Udvidet s°gning
PEL═CULAS PARA NO DORMIR: CUENTO DE NAVIDAD
Spanien, 2005
Instruktion: Paco Plaza
DK-titel: X-Mas Tale
AKA: Films to Keep You Awake: The Christmas Tale / 6 Films to Keep You Awake: X-Mas Tale

Produktion: Estudios Picasso / Telecinco / Filmax
REVIEW af Anders Munk Jensen [24/12/07]

Det er tilsyneladende ikke kun under de danske himmelstrøg, at juletiden kan tage sig imponerende lidt vinteragtig ud. I hvert fald er der ikke meget vejrmæssig julestemning over den spanske tv-jule-gyser X-mas Tale, men på den anden side er det jo ikke just en sjældenhed med snetomme juledage herhjemme, så hvor skulle det da også være anderledes længere mod syd. Hvorom alting er, så finder handlingen i X-mas Tale, ikke overraskende, sted i juledagene engang i firserne, hvor en gruppe spanske møgunger, gør et noget makabert fund i deres lokale skov. I et hul i jorden finder de en tilsyneladende livløs kvinde iklædt et julemandskostume. Hun viser sig dog snart at være i live, at være en kende arrig, samt, ikke mindst, at være eftersøgt af politiet for et brutalt bankrøveri. De unge mennesker, der ikke fattes mangel på fantasifulde ideer og indfald, bestemmer sig for at holde hende indespærret i hullet, indtil hun afslører, hvor hun har gemt pengene fra bankrøveriet. Det siger næsten sig selv, at der er visse interne uoverensstemmelser børnene imellem, men det er jo svært at sige stop, når man først har begivet sig ud på sådan en moralsk forhindringsbane, som det her er tilfældet.

Et par af de mere fantasirige yndlinge bestemmer sig for, under inspiration fra en gyserfilm ved navn Zombieinvasionen (en veloplagt spoof af alskens b-films-zombie-snask), som der præsenteres et par løse bidder af undervejs, at udøve lidt sort magi. Det består tilsyneladende primært i at ryge cigaretter i den mørke skov og stikke en sort høne ihjel med en springkniv, men forehavendet synes alligevel at lykkes over al forventning – dog ikke helt som de havde håbet. Snart er kvinden i julemandskostumet nemlig sluppet løs, og om hun nu er kommet tilbage som en zombie, eller bare er generelt træt af den skidte behandling, hun har fået af de små møgunger, så går den vilde jagt snart gennem en mørk forlystelsespark med slæbende dræberøkse, skræmte spanske poder osv.

X-mas Tale er et indslag i en spansk tv-serie med den mundrette titel Películas para no domir, eller Films to Keep You Awake om man vil (en slags spansk pendant til den amerikanske Masters of Horror-serie), og det er faktisk en udmærket lille film, der krydrer en ellers ret banal ungdomshistorie med et par halvsmattede optrin og et lidt mere dystert touch, end man ellers er vant til. Det er ved den søde grød ikke særlig uhyggeligt (og decideret julestemning er der heller ikke meget af), men historien er heldigvis så hurtigt og effektivt fortalt, at man ikke når at kløjes i det rene ungdomsdrama undervejs. Man bør desuden holde øje med den unge Ivana Baquero, der året efter opnåede stor succes i rollen som Ofelia i Guillermo del Toros aldeles glimrende El Laberinto del Fauno (2006). X-mas Tale er en letbenet og hurtigt glemt sag, men man kan dog ikke undgå at sidde tilbage med en vis lyst til at se hele Zombieinvasionen, som på alle punkter synes at være en langt mere underholdende og interessant sag end hovedfilmen.


Anmeldt version: X-Mas Tale. Dist.: Midget Entertainment. DVD (R2 PAL). Udgivelsesland: Danmark. Format: Anamorf letterbox. Spilletid: 71 min.
Dansk DVD-omslag til Cuento de navidad (2005) fra den spanske gyser-tv-serie Películas para no domir.
uncut.dk | 2008 | Layout, tekster og indhold er beskyttet af ophavsretsloven