Udvidet søgning
Kort om Uncuts historie og skribenter
UNCUT - STØRSTE DANSKE WEBZINE OM GENREFILM
Det er i dag muligt at finde fyldestgørende information over stort set enhver udenlandsk udgivelse af film og videokassetter enten gennem bøger, tidsskrifter eller på internettet. Men prøver man at finde information om danske udgivelser eller bagkatalog over hvad der egentligt er tilgængeligt i videoforretninger, bliver man sat på en umulig opgave. Den eneste mulighed man har, er at gå hen i den lokale videobiks og bruge flere timer på at rode deres hylder og kartotek igennem. Ofte lever den valgte genrefilm ikke op til ens forventninger, men hvor skal man så finde information der gør én i stand til at skelne mellem skidt og kanel? Og bevæger man sig ned i biffen for at se det seneste tilbud i den fantastiske genre, kan man så være sikker på ikke at spilde sine surt opsparede penge?

FRA KANNIBALMASSAKREN TIL THE MATRIX
UNCUT prøver med denne hjemmeside at informere fornuftigt og sagligt, men stadig med subjektiv entusiasme og kærlighed til genren, om de enkelte film, så både den kræsne og den nysgerrige videoman og biografgænger, får let tilgængelige oplysninger om film som ikke nødvendigvis er de sædvanlige mainstream udgivelser. Med et stigende udbud af film på det danske købs- og salgs-video-marked, og med DVDens gennembrud er det blevet lidt af en opgave at holde rede på det nutidige udbud af film, ikke at forglemme guldgruberne i x-rental rodekasserne hos antikvarer og på markeder. At betragte Uncut som en form for amatør film-detektiv og snushane i film-fans tjeneste, over for denne mangfoldighed af cineastiske lækkerier og skuffelser, er nok ikke helt forkert.

Gennem oplysninger om disse aparte film, søger Uncut at etablere en forståelse over for genren og evt. danne grundlag for filminteresse hos den uøvede videokigger. Selv om Uncuts anmeldelser og katalogisering er velegnede for begynderen, er artikler og anmeldelser af en sådan kvalitet, at vi betemt mener at der er masser af materiale for den velbevandrede video-connaisseur.

UNCUT er et 100% non-profit, uafhængigt, ulønnet projekt. Hjemmesiden er vedligeholdt og administreret af Uncut-redaktionen, hvis formål med hjemmesiden er at stille en oplysende, let anvendelig og let tilgængelig informations kilde om genrefilm til rådighed for alle som kunne ønske oplysninger om strømningerne på det danske video og DVD-marked. Hvor vi finder det nødvendigt bevæger vi os naturligvis uden for landets grænser.
Horror, sci-fi, alternative filmgenrer, lowbudget og independent-film får sjældent den opmærksomhed som de fortjener og det er ikke sjældent at genrene bliver omtalt i mindre pæne vendinger, af det etablerede filmmiljø og filmkritikere. I nogen tilfælde endda komplet oversete.
UNCUT prøver at restaurere respekten omkring genremateriale og gøre opmærksom på at filmene ikke nødvendigvis er de bastarder som den etablerede filmkoncensus ofte opfatter den som.

Projektet Uncut startede i 1994 som "UNCUT Odenses Interesseforening for Horrorgenren" en forening under Odense Kommune. Kommunen var imidlertid ikke enige med Uncut om at foreningens arbejde kunne betragtes som "folkeoplysning" og torpederede hurtigt dens planer om filmforevisninger, medlemsblad og foredrag. Oprindeligt var denne hjemmeside tiltænkt som et medlemsblad for Uncut, men det færdige resultat blev, med internettets stigende popularitet og lette tilgang, så til det internet-site som du nu befinder dig på. Foreningen fortsatte (ikke som en forening) efter bruddet med kommunen, som det projekt som befinder sig på disse sider - og blev til Uncut-redaktionen - en samling entusiaster, dedikeret til information og katalogisering af genrefilm i dansk kontekst. Vores største inspirationskilde er nok, det nu hedengangne filmtidsskrift Inferno (88-94), der med sine udtømmende artikler om genrefilm har givet den fire mand stærke Uncut-redaktion blod på tanden til et internet-baseret 'webzine' om genrefilm, der så gik online februar 1998.

Vi bør naturligvis heller ikke glemme at nævne vores eksisterende trykte våben-brødre. Som supplerende læsning til Uncuts film-skriblerier anbefaler vi at man investerer i det brede udvalg danske film-fanzines Stay Sick!, Absurd, Bloody Darlings og Mondo Franko. Adresser på de enkelt zines findes under bog og blad anmeldelserne i 'Saven'.

Uncuts skribenter har iøvrigt meget andet at lave end at lave kopier af alle de obskure film vi anmelder, så undlad venligst at kontakte os med henblik på at få dem til at sælge eller kopiere disse film. Hvis der er noget du leder forgæves efter, så skriv til vores redaktionelle adresse uncutredaktionen@gmail.com i stedet - så må vi se om vi kan hjælpe. Men som tommelfingerregel: det er dit eget problem at opspore de sjældne film.

Inden du nu begynder at tæppebombe os med emails med alle dine intelligente spørgsmål - så check lige vores Ofte Stillede Spørgsmål Side OSS. Det kan jo være at vi har svaret på dit spørgsmål mange gange før.

KASPER KRISTENSEN
Uncut-redaktør
Email // Filmfavoritter

Redaktionel tyran. (f.1973), Kasper Kristensen er sjællænder fra Sorø, hvor han med en ven jævnligt pendlede til København for at tage for sig af splatter-retterne. Efter at have boltret sig i suspekte film fra Video og Filmudlejningen i Fredensborggade, har han absolut intet til overs for Hollywoods mainstream pengemaskine, og superproduktioner, CGI, højpolerede effekter og production design, preller fuldstændigt af på ham. I hans gymnasietid arbejdede Kristensen i Sorøs eneste videoshop, hvor han gav kundernes børn traumer ved at se diverse splatterfilm i forretningen. Han bruger det meste af hans tid foran tv-skærmen på at ride hans tre kæpheste: John Waters, Herschell Gordon Lewis og Russ Meyer. Kristensen er desuden en hengiven Cronenberg-, Peter Greenaway- og Bruce Campbell-fan. Kasper Kristensen tilbeder en halv-snes film som fungerer som målestok for alle andre. Han får hjerteflimmer og forhøjet blodtryk hvis nogen påstår, at Re-Animator og Evil Dead 2 ikke bare er verdens bedste horrorfilm.

Kristensens tidlige skrækfilm-oplevelser inkluderer Hitchcocks Fuglene og sci-fi-thrilleren Farlig Planet. Fuglenes mangel på musik, store chok momenter (øjne udpilninger) og mangel på forklaring, skræmte den otteårige Kasper så meget at han blev bange for sine egne undulater. Den gang var Kaspers favorit tv-serier Blake's 7 og Doctor Who. Filmchok der gjorde et vedvarende indtryk på ham inkluderer: Facehuggeren i Aliens der på den anden side af stasisrørets glas springer frem mod Burke, Alfred Molinas lig, der i Jagten på den forsvundne skat overrasker Harrison Ford og Jaws' solide fiskechok. Af favoritinstruktører kan nævnes: Nicholas Roeg, Ken Russel, David Cronenberg, Stanley Kubrick og Roman Polanski.

Kasper er Cand. Scient. i fysik og anvendt matematik, uddannet på Syddansk Universitet i Odense. Fortiden er han bosat i hovedstaden (på Amager). Hans opfattelse af helvede er i øvrigt, Vang og Bøg, der jublende ser Star Trek i en uendelighed, mens han selv skal se på.
I øvrigt har Kristensen, da han var knægt, boet sammen med Nicolas Barbano i kollektiv.

Kasper har i en årrække fungeret som programmedarbejder på den svenske Lund International Fantastic Film Festival FFF.
Kasper Kristensen

CASPAR VANG
Uncut-redaktør
Email // www.casparvang.dk // Filmfavoritter

Redaktionel tyran. (f. 1972), odenseansk filmfreak med markant forkærlighed for det makabre og bizarre, som det ofte forekommer i horror- og science fiction film. Interessen for disse vækkedes først i en relativt sen alder, da han gennem hele sin barndom har været skræmt fra vid og sans bare ved tanken om en gyserfilm. Det nærmeste han indtil sit 14. leveår, hvor han pinte sig gennem Invasion of the Bodysnatchers, var på at se en hel gyserfilm var indledningssekvensen fra Exorcisten. Til gengæld var han en ivrig seer af diverse science fiction serier, så som Blake's 7, Månebase Alpha, My favourite Martian og Star Trek, og film som fx It came from Outer Space. Da Caspar, gennem det rensende gennemsyn af Invasion of the Bodysnatchers, endelig betvang sin frygt for horrorfilm vækkedes hans begejstring for genren hurtigt, og film som Evil Dead, Exorcisten, Hellraiser og Alien blev nu hans favoritter. Begejstringen har udover at vokse sig til en passion for horror og sci-fi, også medført en foruroligende fornøjelse ved billige genrefilm med solidt turkeypotentiale. Blandt hans foretrukne instruktører finder man John Woo, David Cronenberg, George A. Romero, Jack Arnold, Alfred Hitchcock og Terence Fisher.

Når Caspar ikke boltrer sig i filmfantasier (og diverse skriblerier) bruger han sin tid som filmoperatør hos Cafébiografen i Odense. Caspar er uddannet Multimediedesigner og studerer nu medievidenskab på Syddansk Universitet. Fra september 2004 har han fungeret som fast anmelder og filmskribent for Fyens Stiftstidende og blogger om film på filmkavalkaden.xtrablog.dk.
Caspar Vang

THURE MUNKHOLM
Uncut-redaktør
Email // Filmfavoritter

Redaktionel tyran. (f. 1978), Thure er en alsidig filmfreak som har brugt den ældste fjerdedel af sit liv på at vælte sig i lyssky horrormagasiner og fanzines som fx Darkside, Inferno, Video Watchdog og Samhain, som han læser med lige så stor nydelse som alt anden filmlitteratur han kan lægge hænderne på.

Thure er ikke helt klar over hvor hans filminteresse stammer fra, men hans tidligste sci-fi- og gyserfilms-erindringer inkluderer stormtroopernes entre på rebelskibet i Star Wars: A New Hope og drengen, der klipper sit hår af i den fjerde Fredag den 13.-film. Star Wars hører sammen med Forbidden Planet og horrorklassikere som Cannibal Holocaust, Re-Animator og Evil Dead 2, til blandt Thures absolutte favoritter og han ser hvilken som helst del (helst de gamle udgaver) af George Lucas' filmserie med spæd entusiasme, for som han udtrykker det: "Man kan ikke tage en af filmene ud af kontekst". Men sandheden er nok nærmere at, hans forkærlighed til hektiske lyssværdskampe og små irriterende bamser er en princip sag, ligesom hans had til Blockbuster-videokæden og Star Trek (som han kun har set få afsnit af) også er et princip.

Thure har beskæftiget sig meget med sleaze som fx Fulci, Bava, Franco, D'Amato og Lenzi, med blandet begejstring. Dog har to instruktører længe været Thures favoritter og det drejer sig om de amerikanske John Waters og David Lynch, hvis tv-serie Twin Peaks, sammen med serien Lost in Space, hører til blandt de få serier som Thure har kastet sig over. Hong Kong-cinema er også lige Thure.

Munkholm er bosat i København, har arbejdet som ekstern lektor på Film- og Medievidenskab (KU). Er i det daglige chefredaktør på Filmmagasinet Mifune. Arbejder ligeledes som programmedarbejder på dokumentarfilmfestivalen cph:dox. Har desuden publiceret talrige artikler om film i bl.a. Kosmorama, Lettre internationale og Politiken.
Thure Munkholm

LARS GORZELAK
Uncut-redaktør
Email // lgp.smartlog.dk // Filmfavoritter

(f. 1978), Lars er uhelbredeligt vestjyde og har siden 1997 været bosat i Århus, hvor han har uddannet sig i idéhistorie og film- og tv-kundskab. Siden da har han delt skæbne med mange andre idéhistorikere, idet han har gået en del arbejdsløs, men indenfor de sidste par års tid har han til sin egen forbløffelse indledt en slags museumskarriere. Han startede som menig Uncut-skribent i 2001 med en anmeldelse af Lamberto Bavas Demons, men avancerede senere til redaktionel tyran og fungerer i dag bl.a. som Uncuts skånselsløst pedantiske korrekturlæser. Lars' filmsmag er, hvis han selv skal sige det, noget tvivlsom, og tæller alt lige fra danske sengekantsfilm til Godard og Fassbinder, krydret med lidt Russ Meyer. Absurd humor i alle afskygninger ligger hans hjerte nært, hvorfor Lars som regel får til opgave at anmelde de gyserkomediebundskrabere, der lander på Uncuts review-hylde (vi ved, han kan li' det). Han udviklede tidligt sin filminteresse, som blev plejet omhyggeligt ved ukritisk indkøb af mere eller mindre lødige VHS-film i forskellige jyske brugtbikse, og spildte således indtil flere gode ungdomsår på at gennemse sjetterangs gysermakværker.

Lars er til alt held lidt mere kræsen i dag, men holder fortsat et vågent øje med alt, der har med vampyrer, demente dværghåndlangere og slimede dræberdyr at gøre. Til de tidligste horror-oplevelser hører Evil Dead-filmene, Re-Animator, Bad Taste, Dawn of the Dead og Henenlotters Brain Damage, hvoraf flere måtte ses i 4 Fronts skampklippede, engelske VHS-udgaver – og så selvfølgelig den uomgængelige Cronenberg. Mere lyst til at beskæftige sig med horror-genren fik Lars, da han, som så mange andre med lignende filmpræferencer, opdagede horror-tidsskriftet Inferno og her fik inspiration til at udforske mange andre titler og spændende instruktørnavne. Lars' yndlingsgyserinstruktør er Dario Argento.

Lars blogger om film på vamlefilmskur.smartlog.dk.
Lars Gorzelak Pedersen

MIKKEL SVENDSTRUP
Uncut-redaktør
Email // www.dvdsnak.dk

(f.1977), Mikkel er opvokset i landsbyhullet Tune på Sjælland cirka 240 meter fra Stanleys Video udlejning, hvor han fra en ung alder stod model til alt hvad, der var at finde på hylderne fra fladpandet ninja-action til kannibalgodter og euro westerns. Efter en noget langhåret gymnasietilværelse flyttede Mikkel til Odense, hvor han stadig har sit domicil. Mikkel dyrker udover kone, børn og arbejde de store mestre. Blandt yndlingsinstruktørerne finder man Antonioni, Bergman, Ozu, Dreyer, Bresson og Tarkovskij. Mikkel er cand.phil og udnyttede under studiet enhver mulighed for at komme til at arbejde med film. Specialet ”Filmens ontologi” kredsede om forståelsen af tid og erindring hos Henri Bergson, Marcel Proust og Gilles Deleuze med udgangspunkt i Tarkovskij filmene Solaris, Mirror og Nostalghia.

Hovedinteressen i Uncut regi er science fiction i alle afskygninger, en genre Mikkel har beskæftiget sig med længe bl.a. i det desværre hedengangne selskab for science fiction og filosofi med base i Odense. Endvidere er Mikkel en sand gunslinger med Odenses nok største spaghettiwesternsamling. Men han er selvfølgelig ikke bleg for at smide en Argento skive gennem maskineriet.

Udover redaktørtjansen på Uncut arbejder han med DVD sammenligninger og nyheder på den canadiske hjemmeside DVDbeaver og hans egen DVDsnak. Mikkel blogger om cowboyfilm på cowboysvin.smartlog.dk

Tro det eller ej, han har også et rigtigt arbejde, hvor han dirigerer konceptudviklingfaserne af diverse it-systemer og rådgiver herom ved Aion og Siemens.
Mikkel Svendstrup med mam

JENS HOLLESEN
Uncut-skribent
Email // Filmfavoritter

(f.1976), Science fiction- og spaghettiwestern-freaken Jens Hollesen debutterede som skribent i fanzinesammenhæng på Frank Brahes Ultimo Mondo Franko, hvori han, ud over reviews, skrev en længere artikel om Ridley Scott. Jens er en stor, godmodig og fornuftig jyde fra Kolding - for tiden bosat i Odense, hvor han bruger det meste af sin tid på at undervise, læse sidefag i filosofi og forsøge at stille sin umættelige video-, DVD- og litteratur-appetit. Som nævnt er Jens mest til sci-fi, men som ihærdig brugtforretnings-flaireur, fangede han hurtigt interesse for italo-trash, post-apokalyptiskefilm, falmede gamle spaghetti-westerns og mærkværdige gamle guldklumper fra den danske video-skats fortid. Jens' filminteresse spirede allerede i barndommen hvor han ivrigt indtog rigelige mængder af tv-serierne Star Trek, KnightRider og fantastisk film som Star Wars (1977) og Rejsen til jordens indre (Journey to the Centre of the Earth) (1959). På trods af ungdommens forkærlighed for sci-fi og andre fornuftige sager, udviklede Jens en solid interesse for trashede b-film der holder den dag i dag. Hvem andre end Jens kunne finde på at udsætte sig selv for mere end tre Albert Pyun-film i streg? I den mere respektable ende er Jens iøvrigt en ihærdig western-entusiast og blandt hans største helte finder vi John Ford, Sergio Leone, Sam Peckinpah og Sergio Corbucci.

For at tjene til dagen og vejen, beskæftiger Jens sig med forskellige jobs, som han supplerer med undervisning i 'kultfilm' på Korsløkke Ungdomsskole, et hverv han har taget i arv fra Kristoffer Ovesen, der i sin tid overtog fra Caspar Vang. Det er jo nærmest helt mytisk! Jens spiller iøvrigt glimrende, og ihærdigt, guitar og drømmer om at sammensætte et heavyrock-band der udelukkende spiller numre om Queruak! "Selvom man har næver af stål kan man godt have et hjerte af guld." - lød en mulig sangtekst. Ja, det lyder bizart, men vi er helt sikre på at der er flere end Uncut-redaktionen der vil dukke op til koncerter af den kaliber. Klø på Jens.
Jens Hollesen

KRISTOFFER OVESEN
Uncut-skribent
Email // Filmfavoritter

(f. 1978), Kristoffer er født på Sjælland, men opvokset i Tønder, Sønder Jylland. For tiden bosat i Odense, hvor han en kort periode "bestyrede" den nu hedengangne undergrunds videobiks "Vidioten". Når han ikke arbejder eller ser film, frekventerer han film- og medievidenskab studiet på KU, hvilket han supplerer med sidefag i filosofi på SDU i Odense. Kristoffers umættelige filminteresse (og lige så umætteligt voksende filmsamling af euro trash, italiensk wierdo (i mere end rigelige mængder), Hong Kong chop sockey, suspekt horror, crime, spaghetti westerns og gialli film) tog fart da han som tolvårig lejede en håndfuld film i A Nightmare on Elm Street-serien. Siden er hans filminteresse vokset efter bekendskab med gore-klassikeren Re-Animator, som Kristoffer i øvrigt, hårdnakket hævder er ude på dansk video.
Ud over ond metal og alle former for elektronisk musik, er en af Kristoffers store lidenskaber 60er-møbeldesign og -brugskunst, hvilket resulterer i våde drømme om miniskørter, lounge parties, groovy sportsvogne og Verner Panton-plastik møbler.

Ud over at nære en stor kærlighed til de store italienske horror-instruktører (Fulci, Argento og Bava) og mindre 'sleazere' som Lenzi, Martino og den spanske Jess Franco, bruger Kristoffer en umådelig energi på at opspore tilføjelser til sin allerede imponerende samling af danske genre udgivelser, hvilket har skaffet ham et ry i Odense som en af byens video-collector spidser og mest ihærdige video-trackers. Han er givet vis den eneste person i Odense som ville ydmyge sig selv groft for en x-rental af Kannibal-massakren eller Woodoo - Rædslernes hotel (du kan nå dét endnu Michael...). Kristoffer er desuden stor modstander af Uncuts karaktergivning og det er yderst modstræbende at han tildeler de anmeldte film Uncut-kassetter.

MARTIN WEINREICH
Uncut-skribent
Email // Filmfavoritter

(f.1969), filmskribent Weinreich, er uden tvivl den af Uncuts folk der har haft hænderne længst i mulden - mht. konkret erfaring med filmmediet forstås. Foruden at være et pænt, anstændigt og velformuleret menneske - omend kuløren er lidt bleg i perioder med mange DVD-premierer og gode film på Øst for Paradis' repertoire - er Martin 'All Round Filmfreak', som han selv udtrykker det, cineast og filmentusiast med hang til det praktiske, står Martin bag en række Århusianske undergrundsfilm, for Dark Productions (reviews af filmene kan findes i gamle numre af Inferno og Bloody Darlings), og er et af tandhjulene bag undergrundsfilmklubben Slagtehal 3 (enter at your own risk!). Foruden skumle kortfilm - han mener selv at gløgg-junkiefilmen Nothing Personal - Strictly Christmas er hans bedste film - har Martin, der iøvrigt er uddannet Cand. Mag i Nordisk sprog og Litteratur på Århus Universitet, med en sidefags uddannelse i Film- og TV-kundskab

På skribentsiden bør enhver med hang til underlige og mærkværdige film kende til Martins filmskriverier, der tidligere har prydet fanzines som Absurd og Mondo Franko, samt mere traditionelle og akademiske publikationer som Dansk Film og POV. Desuden har Weinreich i perioden 93-96 fungeret som redaktionsmedlem og skribent på kulturtidsskriftet BilledStorm og skrevet stakkevis af reviews på den nu hedengangne netbaserede filmdatabase Scope. Martin skriver stadig om tegneserier for seriepublikationen Strip!

Filmmæssigt spænder Weinreichs interesser bredt og han har for så vidt ingen direkte målestoksoplevelser, ud fra hvilke han dømmer andre film. Dog fik Martin øjnene op for genren med Ridley Scotts Blade Runner (måske hans yndlingsfilm), ligesom Santa Sangre og Argentos Opera hører til filmoplevelser, der gjorde et uudsletteligt indtryk på ham.

For tiden er Martin filmmand i TV 2s presseafdeling, og derfor flyttet til det skumle Vesterbro. Desuden laver han børnebøger med sin bror Jacob (serien Monsterjægerne), er ivrig koncertgænger, ser mange tv-serier på dvd for tiden og skriver artikler i eXtase om danske topmodeller i italienske gysere i 80erne, skriblerier i Mifune, Dario Argento-bookletten. I øvrigt krydser han fingre for en Cloverfield 2.

ANDERS MUNK JENSEN
Uncut-skribent
email

(f. 1979), Skrækfilmsentusiasten Anders (aka Zombie Munk) er født i Århus, men opvokset i den barske vikingehøjborg Ribe. Blev dog efter endt gymnasietid lokket tilbage til det østjyske, hvorfra han siden er sprunget ud som cand.mag. i idehistorie og videnskabsstudier. For indeværende er den uforbederlige zombiefan ved at afprøve tilværelsen som københavner. De unge år bød på foruroligende mængder morgen-tegnefilms-tv, som er årsagen til Anders' legendariske mangel på realitetssans, og en ubetinget fortabelse i Star Wars-filmenes univers, der blev genoplevet gang på gang i tysksynkroniserede udgiver på hjemmevideoen ('Luke ich bin dein Vater!' er en sætning, der sent vil blive glemt!).

Blandt de tidligste skrækfilmserindringer står mødet med Sam Raimis uforlignelige Evil Dead II og især David Cronenbergs The Brood, der blev nydt i smug i fuld laserdisc-pragt og gjorde et uudsletteligt indtryk, stadig stærkt. Samlermanien startede så småt med jagten på George A. Romeros zombie-trilogi, der blev indledt med 4 Front Videos hæslige (og kulørte!) udgave af Night of the Living Dead. Denne fiasko til trods var samlergenet vakt til live, og i dag hedder formatet naturligvis DVD - selvom en tilpas fedtet VHS dog sjældent skal gå næsen forbi.

Anders mener selv at favne vidt i sin filmsmag, om end enkelte instruktører som David Cronenberg, George A. Romero, Lucio Fulci og Werner Herzog har sat sig særligt solidt fast i hjertekulen. En favoritliste vil måske altid forblive ukomplet, men i Anders' tilfælde vil den helt sikkert tælle titler som Re-Animator, The Brood, Evil Dead (I+II), Session 9, Shaun of the Dead, Jaws, Romeros zombie-cyklus, Lord of the Rings-filmene, samt diverse smattede Fulci-titler og andre blodbestænkte godter.

Når Anders ikke pligtskyldigt sidder limet foran skærmen i forbindelse med skribenttjansen for Uncut, sidder han der alligevel og svælger i (primært) engelske komedieserier som den udødelige Monty Python's Flying Circus, Yes Minister, The New Statesman eller lignende. Når tossemaskinen en sjælden gang er slukket, står den på læsning af gamle støvede bøger, computergejl og ivrig musiklytning. Desuden tilbeder Anders den jord multigeniet Mike Patton (eks. Faith No More, Fântomas, Tomahawk etc.) går på, og som salig Graham Chapman (vidundermennesket fra Monty Python-slænget) hviler i.
Skræmt halv til døde af Giovanni Fezza

JAKOB SKØTT
Uncut-skribent
Email // Filmfavoritter

(f.1980), Eftersom Jakobs fader udover at have en masse gammelt filmudstyr, i samarbejde med flere bekendte havde en tidlig videosamling, bestod de spæde år ikke så meget af timer foran DRs programplanlægning, men derimod et tidligt indblik i godbidder fra moderne klassikere som Once Upon a Time in The West, The Godfather, Taxi Driver og Deer Hunter.

Udover at disse film gjorde et uudsletteligt indtryk, blev han ligeledes inspireret til at låne og opdrive film. Vendepunktet fra de store etablerede film til undergrundsfilmen blev slået fast da han en sen aften som 15-årig så Night of the Living Dead for første gang. Eftersom videoen ikke var slået til, satte knægten en båndoptager til, og optog det meste af filmen på den – da han få dage efter skulle i studio og indspille noget ond musik, blev dele af båndet brugt som samples til musikken. Det viste sig senere at der var adskillige andre der havde set samme film og fået samme ide. Men Jakob har altså hørt filmen en del flere gange end set den.

Film blev en vedvarende interesse, side om side med superhelte-tegneserier og musik. På sine gamle dage (!) er der dog blevet skruet lidt ned for guitaren og op for elektronikken, men syrerock, sleaze, zombier og bare bryster går aldrig af mode.

Den bedste film i verden ville være noget værre rod og få dårlige anmeldelser overalt - spillet af pigen fra Mudhoney overfor en ung James Cagney, instrueret af Sam Raimi med manus efter Hubert Selby Jr. - med musik af syrehovederne i Blue Cheer fra slut-60erne.

KIM BRUUN DREYER
Uncut-skribent
Email // Filmfavoritter

(f.1978), Cand. mag. i engelsk almen fra Aalborg Universitet og vokal horrorentusiast. Kims første møde med horror fandt sted i hans spæde teenageår med firsergyset C.H.U.D. Siden fulgte alt fra City of the Living Dead (lejet i bedste tro af mor) og Tombs of the Blind Dead (eftersynkroniseret, på tysk, vel at mærke!) til Halloween II (der gjorde et uudsletteligt indtryk). Ikke meget har ændret sig siden da – filmene indtages stadig under skrig og skrål, og på trods af sit arbejde med litteratur- og filmanalyse på universitetet vægter Kim den umiddelbare oplevelse højest. Atmosfære og oprigtighed står øverst på ønskelisten, mens horrorkomedier, MTV-klipning og computergrafik ikke imponerer.

Siden sin studiestart (1998) har Kim aktivt deltaget i The Aalborg University Shakespeare Company, først som skuespiller, og siden som fungerende næstformand og sekretær. Trods afsluttet studietid har Kim bevaret sit engagement i gruppen, sidst gennem en delt instruktørpost. Kim er ligeledes meget optaget af musik og ynder især at lytte til romantisk opera, halvtredserfænomenet Yma Sumac samt halvfjerserikonet Minnie Riperton. Halvfjerser-grooven og det primale ved kvindestemmens højeste register er gennemgående træk i Kims film- og musikpræferencer.

Som anmelder vægter Kim teksten højest – det er den, der skal give et billede af kvalitet og underholdningsværdi. En eventuel karaktergivning skal helst afspejle anmelderens personlige værdsættelse af et givent værk. Han mener desuden at et værk skal værdsættes på dets egne præmisser - alle film behøver da vel ikke at inkorporere dyb karakterisering og socialrealistiske elementer!

MIKKEL HARRIS CARLSEN
Uncut-skribent
Email // Filmfavoritter

(f. 1974) Cand.mag. i religionsvidenskab og kunsthistorie. Barndommens begejstring for mytologi og monstre førte naturligt over i interessen for gys og gru. Frankensteins brud, Eksorcisten og Fredag den 13. 3 var blandt de tidligste filmindtryk, som for altid forvandlede det stakkels barn til uhelbredelig freak. Født og opvokset i Vejle. Brugte her en god del af sin spædeste ungdom på at frekventere Stjerne Video og Carlos kiosk, hvor han blev bekendt med Alien, Arnie, Ash og alle de andre. Store filmøjeblikke, som kan bade Mikkels hjerne i dopamin: Det eksploderende hoved i Scanners, Barbara Crampton på obduktionsbordet i Re-Animator, ED209s fatale funktionsfejl i RoboCop, den måde, som Cheryl bevæger sig på, da hun bliver besat i The Evil Dead, og hver eneste frame i Ondskabens hotel.

Siden Mikkel under en forevisning af Shivers: Parasitmordene i Cinemateket i København oplevede, at der blev buhet og grinet af filmen under rulleteksterne (det var før, Cronenberg blev rigtig in hertillands), mens han selv var ved at flyde ud i sædet af begejstring over, hvad han betragter som filmhistoriens bedste kys, har han bestræbt sig på at forsvare skrækgenren mod misforståelse og tilsjofling. Mikkel er til lidt af hvert, men har en forkærlighed for Hammer og gothic horror, stop motion-monstre og film om gale videnskabsmænd.

Mikkel anmelder også film for websitet www.onfilm.dk.

KRISTIAN ROLDSGAARD JENSEN
Uncut-skribent
Email // Filmfavoritter

(f.1983). Hurtigtskydende cyborgs, dræberkæmpeøgler, pisksvingende actionarkæologer, slimede rumvæsner, seriemordere og en kappeklædt hævner udgør fundamentet for filmnørden Kristian Roldsgaard Jensens filmsmag. Kristian er vokset op i den lille, søvnige flække Hornsyld i nærheden af Horsens - nu bosidende i Odense i et af byens finere kvarterer. Hornsyld er en rolig by uden de helt vilde aktiviteter, hvilket gav ham masser af muligheder for at se film, hvor det især var værker fra den fantastiske genre, der blev valgt til movieboksen.

Den første film han ejede var The Specialist. Ikke en videosamlingsstart, Kristian er særlig stolt af. Heldigvis blev det hurtigt bedre, da Burton, Fincher, Craven og Spielberg fik pladser på hylderne, og Stallone/Stone-kassetten blev gemt skamfuldt af vejen. Interessen for gyserfilm stammer fra Wes Cravens Morderisk mareridt, som Kristian så bevæbnet med ansigtsdækkepude og monsterdunkende puls!

Kristian er BA i Medievidenskab på SDU, og studiejobber som filmoperatør/kok i CaféBiografen i Odense. Pas på afsnittede fingre og monsterslim i maden og filmspolerne!

Foruden den faste plads i uncuts anmelderstab - hvor han er et friskt, ungdommeligt pust blandt aldrende og gnavne gyser- og sci-fi-cineaster, skriver Kristian om film for filmmagasinet on-z.
Kristian Roldsgaard Jensen

SØREN HARDY RASMUSSEN
Uncut-skribent
Email // Filmfavoritter

(f.1975), opvokset på Fyn hvor han bor i Odense C med sin kæreste. Sørens introduktion til sci-fi, horror og alt det andet spændende, kom dengang VHS’en ikke var hver mands eje og hvor det krævede en tur i det velsignede biografmørke, eller en samling af drengene, hos en af dem der var så heldige at leve i et hjem med VHS. Ellers var det de tyske TV-stationer der sørgede for hans tidlige introduktion til genrefilm. Das Gruselkabinett på NDR3 lod Søren smage på Robert Wise´s The Haunting, Lang’s Dr. Mabuse, Hoopers Poltergeist og meget mere. Den gamle Battlestar Galactica og kæmpe myrerne i Gordon Douglas’ Them var også så venlige at kigge forbi i de dage, sammen med mange andre genre klassikere. I nyere tid har DVD’en ladet ham indhente det forsømte fra barndommen men han er stadig på opdagelsesrejse gennem filmens verden.

Gymnasietiden medførte en blomstrende interesse for japansk anime, oprindeligt startede interessen på Superchannel med sci-fi-serien Robotech, men i gymnasietiden fik han for alvor adgang til anime genrens fantastiske verden. Interessen og begejstringen for sleaze, exploitation og lignende blev vækket, for forholdsvis nyligt, af en entusiastisk og nytænkende underviser på SDU, der selv brændte voldsomt for emnet.

Kurosawa, Spielberg og Ridley Scott hører til favoritterne som altid får ham til at kigge en ekstra gang. Desuden hører Søren til det segment som synes Star Trek er helt fantastisk, men dog ikke helt i top uden en shakespeare uddannet Captain Picard til at drive værket… Ellers er TV serier som X-Files, Millennium og nyere skud som Californication, Heroes og Supernatural lige hans stil.

Søren er uddannet Cand. Mag. i Engelsk og Anvendt Visuel Kommunikation fra SDU Odense Universitet og Pædagogikum Kandidat i engelsk og mediefag på Fredericia gymnasium. En lang årrække led Søren af en voldsom vampyrfetisch, der toppede med speciale-skrivning og derefter er blevet til en mere afslappet og velafbalanceret interesse. Når det gælder vampyrer har Søren været hele vejen fra Dreyers Vampyr til Buffy and beyond. Hans specialevejleder fik i øvrigt et lille kick, og mystiske mærker på halsen, ud af at læse en opgave der nævnte Dreyer og Buffy i samme åndedrag.

I øvrigt anmelder Søren også film for websitet on-z, men det er uncutskriveriet, der æder det meste af hans anmeldertid.

Hvad skrev pressen om Uncut?:

Uncut.dk katalogiserer med nørdet og akademisk dedikation (..) de uglesete underfilmgenrer. Kristian Lønsted, Politiken, Januar 2004

5 hjerter ud af 6 (..) filmnørder med stort N, artiklerne er velskrevne, velargumenterede på den filmvidenskabsagtige måde og dejligt lange. Se, det er filmkritik der vil noget. Lars Dahlager, Politiken, Januar 2002

Ordentligt, originalt og velskrevet indhold (..) kompetent og med nørdet grundighed , Dommen i Politikens Internet Sektion, Juni 2001

Video-fetichistisk internet-fænomen.... Nicolas Barbano, Ekstra Bladet, September 1998

Nørdede netaktiviteter når det er bedst (..) udnytter Internettets muligheder til fulde. Jeppe Kruse, Politiken, Maj 2001

Der har aldrig været mange websteder af Uncut og Geekcultures (www.geekculture.dk) type, men de findes og har noget af det bedste indhold på nettet, S.K. Ibsen og Lars Dahlager, Politiken Internet Sektion, December 2001

Flot opbygget og informationsfyldt hjemmeside.... Mogens Damgaard, Fyens Stiftstidende, Juli 1998

Uncuts takkeliste: Først og fremmest en kæmpe tak til de gamle uncuttere Kasper Bøg & Torben Simonsen. Tak for den tid I gad være med. Desuden en stor tak til Henrik Ibsen, Henrik Larsen, Kenneth Eriksen, Lars von Hegnet, Tanja Larsen (Universal), Frank Brahe, Dennis Rasmussen, Helene Bester og Steffen Kristensen (Egmont/Nordisk), Jesper Moerch, Lone Andreassen (CIC), Maryline Motet (Egmont), Thomas Hansen (Sandrew/Metronome), Jacob Jensen, Linn Liljeström og Nicolai Milling (Nordisk Film/Egmont), Gitte Rathjen (Scanbox), Maria Danielsson (Paramount), Benny Knebelov (SF Film), Nicolas Barbano, Heine Sørensen, Klaus Holth, Mads Jensen, Jakob Skøtt og Nils Markvardsen - Uden hvis hjælp, support og gode humør dette webzine ikke havde eksisteret.
uncut.dk | 2006 | Layout, tekster og indhold er beskyttet af ophavsretsloven